Eten en drinken Costa Dorada

Eten en drinken aan de Costa Dorada: om je vingers bij af te likken

Naast het lekkere weer, het natuurschoon en de talloze uitgaansmogelijkheden heeft de Costa Dorada nog een troef in handen: het overheerlijke eten. Net als in de rest van Spanje behoort eten ook hier tot de cultuur. De Spanjaarden zelf lunchen rond een uur of twee ’s middags en schuiven ’s avonds pas rond negenen aan. Tapas eet men tussendoor voor de lekkere trek. In de meeste badplaatsen aan de Costa Dorada hebben eetgelegenheden zich aan de toeristen aangepast. Toch is er ook nog volop authentieke horeca te vinden.

Authentiek Spaans of Catalaans eten aan de Costa Dorada

De meeste eetgelegenheden in de grote badplaatsen hebben zich aan de toeristen aangepast. Dit betekent dat zij hun deuren ’s avonds eerder openen en behalve Spaanse ook veel internationale gerechten aanbieden. Wil je typisch Spaans of Catalaans eten, dan zal je even moeten zoeken. Dergelijke authentieke restaurants vind je vooral in de kleinere (vissers)dorpen, maar ook in het achterland. Hier kun je rekenen op menukaarten die nog tal van verrassingen voor je in petto hebben.

Van gazpacho tot crema catalana

Liefhebbers van vis en schaal- en schelpdieren zullen aan de Costa Dorada geen klagen hebben. Vooral in de kleinere vissersplaatsjes vind je uitstekende visrestaurants waar uitsluitend authentieke en verse gerechten worden geserveerd. Behalve visgerechten staan natuurlijk ook typisch Spaanse dingen als gazpacho, paëlla en albondigas (pittige gehaktballetjes in tomatensaus) op het menu. Probeer als nagerecht zeker de crema catalana met zijn knapperige suikerlaagje: de Spaanse variant op crème brûlée, alhoewel deze Spaanse versie niet de oven ingaat, maar in de koelkast opstijft.

Tapas en pintxos

Net als in de rest van Spanje zijn ook tapas en pintxos overal te vinden. Je kunt ze de hele dag door eten en worden door de Spanjaarden niet als een maaltijd, maar als een kleine versnapering gezien. Ze worden dan ook in bars geserveerd. Pintxos zijn tapas die typisch zijn voor het noorden van Spanje. Het zijn plakken stokbrood die met de lekkerste ingrediënten zijn belegd. Omdat je je aan de Costa Dorada in een kustgebied bevindt, zal een groot deel van deze broodjes met vis belegd zijn.

 

Handige tips & blog

Porec Kroatie

De mooiste stadjes van Istrië in een notendop

We hebben al een aantal mooie dorpjes en stadjes in Istrië genoemd, die perfect zijn als verblijfplek wanneer je er op vakantie bent, of om ten minste te bezo...

Droomvakantie Istrië

Een droomvakantie in Istrië

Istrië is een prachtig schiereiland in Kroatië, en wordt door de Kroaten zelf ook wel Istra genoemd. Het is een populaire vakantiebestemming voor jong en oud...